Om oss

Början

Återvinning av olika material har alltid varit en självklarhet för mig. Tyvärr har inte  ljusstumpar och andra ljusrester varit möjliga att lämna in på återvinningscentraler. Jag bestämde mig därför att spara alla mina överblivna stearinljusstumpar och i januari 2017 gjorde jag mitt första blockljus. Med stor tillfredsställelse såg jag det vackra ljuset lysa upp vardagsrummet. På påskdagen samma år blev jag inspirerad att återvinna även andra människors ljusstumpar för att tillverka ljus och sedan sälja dem. En del av intäkterna skulle skänkas till barn med cancer. 

Jag började försiktigt i mycket liten skala och tänkte: "det här med att göra ljus, var något jag bara skulle göra på fritiden". Men det visade sig vara omöjligt att stoppa den snöboll som kommit i rullning. Allt fler ville vara med och skänka sina ljusstumpar och allt fler ville köpa ljusen jag gjorde. Butiker hörde av sig och ville bli återförsäljare, för mig okända människor ställde upp och fraktade ljusstumpar från givare som bodde långväga ifrån. För att kunna nå de som ville köpa ljus runtom i landet startade jag en webbshop och i vår, 2022, flyttar vi till en lokal där vi också kan ha en liten fabriksbutik bland alla andra butiker i Hönö Klåva hamn. Jag säger "vi" eftersom jag inte längre är ensam i verksamheten. Familj, vänner och flera dagliga verksamheter hjälper numera till för att hjulen hos Meraleva skall kunna snurra. Jag är så tacksam för allt som har hänt de senaste fem åren sedan jag gjorde det första Meraleva-ljuset. 

Ordet meraleva

Min son Carl-Johan myntade uttrycket "mera leva” innan han gick bort i cancer tre år gammal. Vi firade hans sista födelsedag i mitten av februari, en månad för tidigt, eftersom vi inte visste om han skulle leva till födelsedagen i mars. Ja, du kan ju själv tänka dig hur vi kände oss, när vi med stela leenden, tårade ögon och spruckna röster sjöng "Ja, må du leva uti hundrade år..." för den lille pojken som snart skulle dö. 

Åh, så roligt han tyckte att det var när vi sjöng! Varje gång vi slutade, ville han att vi skulle sjunga mera. Gång på gång uppmanade han oss att sjunga "mera leva”! Och vi sjöng, om och om igen - och "mera leva" fick en ny innebörd.

Därför skänker vi 10% av Meralevas intäkter till barn med cancer genom Meraleva Barncancerförening.

 

 

Verksamheten meraleva innefattar “mera leva” på tre olika plan:

  • Meraleva - ljusen som genom återvinning får nytt liv.

  • Meraleva - för att barn med cancer skall få leva.

  • Meraleva - lev mer här och nu och ta vara på livet.

 

 

 

 

 

Med ödmjuk tacksamhet,

Susanna 

 

Meraleva

Att: Susanna Utbult

Sockenvägen 1

475 31 Öckerö, Sverige

Tel. 070-450 57 14

Meraleva Barncancerförening